Korsakov liet ons dagen lang voldaan glimlachen | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Korsakov liet ons dagen lang voldaan glimlachen

Korsakov liet ons dagen lang voldaan glimlachen

Er zijn weinig feestjes op drum ’n bass gebied waar wij weken lang kwijlend naar kunnen uitkijken. Echter bracht het Rotterdamse Korsakov daar een aangename verandering in tijdens hun derde XL editie: een line-up vol gruwelijke B2B’s, een DJ-set van Chase & Status, een stampvolle Maassilo en een sfeer om dagen later nog glimlachend op terug te kijken, waren hét recept voor een nacht die wij niet snel zullen vergeten!
 

Een tipje van de sluier
Het is tegen 00.00 uur wanneer wij ons vanuit de metro naar de ingang van de Maassilo haasten. Korsakov heeft de timetable niet bekend gemaakt, voor ons dus reden om met gepaste spoed richting de rij te rennen. Deze loopt gelukkig goed door en voor wij het weten, komen wij erachter dat we nog net op tijd zijn voor de laatste paar minuten van de Critical Showcase, met niemand minder dan Mefjus B2B Ivy Lab B2B Kasra: een goede warming up voor wat de nacht ons verder gaat brengen. Alvast een tipje van de sluier, die bracht heel veel goeds!Chase & Status gaat all-in
De Maassilo is opgedeeld in drie area’s waarvan de eerste area, de main stage, door de chill-out stage wordt verbonden aan de derde zaal. Het is erg tof om te zien dat de middelste zaal als chill-out zijnde ook zijn eigen programmering heeft, wat zorgt voor een goede muzikale overgang tussen alle area’s. Het publiek komt hier om even te ontspannen of om vrienden te ontmoeten die zij in de strijd van al het muzikale geweld zijn kwijtgeraakt. Na te zijn hergroepeerd met onze vrienden maken wij via de derde zaal – waar Maduk een haast foutloze liquid drum ’n bass set neerzet – en het rookhok een weg naar de mainstage. Deze staat op klappen wanneer Chase & Status plaatsneemt (het duo had zich opgesplitst) achter de draaitafels en de lichtman besluit om all-in te gaan met zijn laserinstallatie. Wat volgt is een uur lang keihard dansen, veel van hun eigen tracks zoals Blind Faith en End Credits, een paar korte adempauzes en wat snelle sprintjes naar de bar. Om bij te komen besluiten we via de chillout en de foodcourt op krachten te komen in het rookhok.Alix Perez: een aangename verrassing
Na een snelle sigaret, een opvallend schouwspel tussen enkele bezoekers en een overijverige bewaker die het Nederlandse opiumbeleid fanatiek streng aan het handhaven is, rennen we met hernieuwde krachten weer de zaal in. Alix Perez heeft hier zojuist zijn USB aangesloten en de inhoud hiervan laat ons het komende uur nog harder zweten dan wij voorheenal deden. De verrassing van zijn set zit hem in het feit dat hij afwijkt van de drum ’n bass en veel muzikale uitstapjes maakt naar onder andere dubstep, glitchhop en trap. Een aangename en welkome afwisseling tussen al het geweld van de hoge bpm’s. Zijn track Acid Jam is slechts een voorbode van alle muzikale klappers die Perez het komende uur door de speakerinstallatie van de Maassilo perst.


Een maximale portie spierpijn
De rest van de nacht vliegt voorbij en ook de sneltreinvaart waarin de artiesten zich in hun B2B-formaties afwisselen, is een reden dat wij ons verbazen wanneer de klok 05.30 uur aantikt. Moe en voldaan dansen wij ons laatste beetje energie eruit in de main stage bij de Neosignal Showcase, waar Phace B2B Misanthrop er alles aan doen om ons de volgende dag met een maximale portie spierpijn ons bed uit te krijgen. Dit is hen goed gelukt, want het tempo waarin wij onze reis vanaf de uitgang terug naar de metro afleggen, ligt lager dan dat van een groep bejaarden op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. De trap naar het perron voelt aan alsof wij zonder de benodigde ledematen de laatste meters naar de top van de Mont Blanc afleggen. Korsakov heeft bewezen dat het een stevig gevestigde naam is binnen de (inter)nationale drum ’n bass scene, zij hebben een line-up weten neer te zetten waar wij nog steeds van kwijlen en ze verkochten de Maassilo uit alsof het kinderspel was. Petje af, tot de volgende!

Tekst Ruben Kwakernaak
Beeld Alex Whelan