Circoloco x Loveland ADE scoort in Mediahaven | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Circoloco x Loveland ADE scoort in Mediahaven

Circoloco x Loveland ADE scoort in Mediahaven

Wij voelden de week al aardig in de benen zitten toen wij op zaterdag 21 oktober 2017 de taxi instapten om naar Mediahaven te rijden. ADE bevond zich in haar laatste stadium - het weekend - en dan is ze vaak op haar best. Toen wij in de rij stonden en de eerste beats onze oren binnendrongen, verdween de vermoeidheid uit lijf en leden en liepen wij vol goede zin de imposante, duurzame en nieuwe evenementlocatie binnen.
 

Flirt met Ibiza
Amsterdam zou vanavond flirten met Ibiza. Loveland hostte namelijk een Circoloco-nacht. Circoloco is een befaamd feest op het witte eiland. Elke maandagmiddag stroomt de DC10 vol met danceliefhebbers, op zoek naar de beste after of het perfecte begin van een lange dag en nacht. Beide organisaties brengen een bak aan ervaring mee. Loveland gaf in 1995 haar eerste feest, Circolo ontstond vier jaar later. Als dat tijdens ADE in een blender gooit, dan komt er een mooie nacht uit.

Kraakhelder geluid
Het eerste wat ons opviel was dat er in alle twee de zalen én in de kelder een kraakhelder geluid was. Mediahaven ligt uit het centrum van Amsterdam en is niet gebonden aan geluidsrestricties. Iets wat Circoloco en Loveland beiden gelukkig goed begrijpen, is dat een harder geluid niet altijd een beter geluid is. Hulde aan de geluidsmannen en de dj's die ervoor zorgden dat de bassen nergens drukkend waren, de hoge tonen niet te schel en de middentonen voor harmonie zorgden. Doordat het geluidsspectrum klopte, kon er echt worden geknald.

Vandaag is rood
Toen wij binnenkwamen stond onze eigen Steve Rachmad in Studio 1 te draaien. Het was daar al aardig warm binnen, maar dat kan ook een gevolg zijn geweest van de imposante lichtshow die zich boven ons afspeelde. Rode LED-panelen en -strips zorgden ervoor dat we een clubgevoel kregen, in plaats van dat we in een typische, ietswat steriele evenementenhal stonden. De kleur rood voerde de boventoon. Ook de heerlijk koele chill out was rood verlicht, de rookruimte en het rood kwam zelfs terug op de plattegrond en timetable. Een puntje voor de consistentie.

Tijdens deze nacht zou in Studio 1 tech house en techno de boventoon voeren. Rachmad draaide catchy tracks voorzien van rollende bassen en opzwepende ritmes en het publiek had de smaak al snel te pakken. Hij liet zich tijdens zijn set inspireren door zijn alter ego Sterac, zonder onder die naam te draaien. Zijn sound ging vanavond wat meer richting techno in plaats van house, met succes. Loveland was uitverkocht maar niet te druk en daardoor was er voldoende ruimte om te dansen.

Ace
Omdat we bijna niet konden kiezen tussen iedereen uit de killer line-up, besloten we toch ook snel even een kijkje te nemen bij Studio 2. Studio 2 was wat kleiner dan Studio 1 en had een wat intiemer gevoel. Het was er ook een stuk koeler, omdat er twee ingangen waren, waarvan er eentje wijd openstond. Het plafond was een stuk lager dan bij Studio 1, maar was minstens even mooi voorzien van licht. DJ Tennis draaide een diepe sound met een licht psychedelisch randje. De Italiaanse head honcho van het Life & Death-label was in een vorig leven semi-professioneel tennisser en besloot op zijn veertigste iets anders te gaan doen. Hij begon te draaien op zijn tennisclub en begon in 2009 Life & Death, niet zonder succes.

Als tegengeluid tegen de Napolitaanse school van Marcol Carola, proeven we meer emotie en diepgang in zijn muziek. We kregen hier geen McDonalds voorgeschoteld, maar een liefdevolle maaltijd van een Italiaanse moeder, met af en toe een ferme tik van een pollepel, omdat we uit de pan aan het snoepen waren. Om in tennisjargon te blijven; zijn set was een ace. Er was niets anders te doen dan dansen.

Raven is zweten
Maar waar we vanavond misschien wel het meest naar uitgekeken, zou zich afspelen in de krochten van Mediahaven. In de basement draaide Amelie Lens. Sinds wij in juni 2017 haar set voor Cercle hebben gezien en geluisterd, zijn wij fan van deze Belgische dame.

Wij waren blijkbaar niet de enigen, want de kelder stond afgeladen vol. Het zweet droop nog net niet van de muren, maar het was een kwestie van tijd voordat het condens het beton boven ons zou verlaten. Ook in de kelder was kraakhelder geluid. Wij voelden de bas door ons lichaam razen, maar hij liet onze oren intact. Het zweet liep over onze ruggen en Lens zorgde ervoor dat wij in steeds dieper in haar set werden gezogen. Raven is zweten en als je dat motto niet omarmt, was je op de verkeerde plek. Waar boven de ietwat poppige dames in strakke jurkjes en hoge hakken en gespierde jongemannen met zonnebrillen het Ibiza-gevoel vertegenwoordigden, stonden beneden de liefhebbers van alles wat zich tussen een elektronische 125 en 135 bpm afspeelde. Mensen waarbij een vuist in de lucht en een blik in de ogen genoeg was om te voelen dat we dezelfde passie delen.

Lens liet geen spaan heel van ons energiepeil en tegen het einde van haar set en onze zweetvoorraad moesten wij echt even bijkomen. Onze benen hadden rust nodig en onze buik wat te eten. Dat laatste ging gelukkig snel en efficiënt. Een driegangendiner - pizza, banaan en een ijsje - was zo geregeld.

Op onze weg terug naar de zaal hoorden wij Shadows van &ME uit Studio 2 komen. &ME stond daar back to back te draaien met Rampa. De vocalen in shadows zijn gezongen door Dwayzo Lawrence, die al eerder op &ME's nummer After Dark verscheen. Deze tussenstop pakte goed uit en pas na een uur beseften we dat we eigenlijk onderweg waren naar een andere zaal.

Troxmaster
Wij dachten dat Matthias Tanzmann - what's in a name - en David Squillace Studio 1 aan het opzwepen waren, maar dat bleek later Seth Throxler te zijn. De Amerikaan uit Lake Orion, Michigan draaide een hele goede set. Verrassend genoeg draaide hij wat minder housy en experimenteel dan hij normaal doet. Zijn set klopte vannacht tot in de puntjes. Het was een geheel, voorzien van goed getimede drops, suave vocalen en pompende kicks. Wat ons betreft, was zijn set perfect geweest als afsluiter. Volgens de uitgedeelde timetable was dat initieel ook het plan.

Picture perfect
Tanzmann en Squillace namen het laatste tijdslot voor hun rekening. Het tempo daalde wat en de sound werd wat funkier. Het voelde alsof we op een parabool zaten, maar dan net over het hoogtepunt heen. Hun set was zeker niet slecht, maar bij ons voerde de drift naar een knallend einde tot een kleine tocht langs de andere zalen. Damian Lazarus ging de diepte in en Oskar Offerman bleef de kelder voorzien van techno. De laatste ruimte mistte aan het eind van de nacht de bezieling waardoor wij eerder op de avond aan de boxen waren gekluisterd en het zweet op onze voorhoofden voor lief namen.

Gelukkig was er inmiddels in Studio 1 ruimte genoeg om voor het podium en in de airco te dansen. Als je niet in de directe lijn van de subwoofers stond, was het daar haast perfect. Het vurige Circoloco-logo werd op een metersbreed LED-scherm achter de dj's getoond, met een subtiele verwijzing naar L van Loveland in de hoeken. Dat beeld, de airco en de bas die door onze haren blies en een huilend Amerikaans meisje dat de mooiste avond van haar leven beleefde, waren tekenend voor Circoloco x Loveland ADE. Met die verse herinnering aan de avond was het voor ons tijd om te gaan.

De flirt met Ibiza bracht met zich mee dat er veel internationaal publiek aanwezig was. Niet dat er een directe culture clash was, maar soms werd zichtbaar hoe de cultuur van land tot land verschilt. Het was niet direct storend, maar het viel soms wel op. Ibiza trekt ook een veelzijdig publiek aan en dat had Circoloco x Loveland ook gedaan. Verschillen versmelten als je samen staat te dansen.

De avond was qua geluid en licht picture perfect. In alle drie de zalen werd heerlijk gedraaid en kreeg op verschillende momenten allemaal een 10. Wij hopen dat deze derde editie van Circoloco x Loveland een vervolg krijgt en dat wij daarvoor weer te gast mogen zijn in Mediahaven.

Tekst Sander Petit
Beeld Niels de Vries / Brian Lubking