Noisia – Outer Edges in de Melkweg: Kort, maar ongelooflijk krachtig | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Noisia – Outer Edges in de Melkweg: Kort, maar ongelooflijk krachtig

Noisia – Outer Edges in de Melkweg: Kort, maar ongelooflijk krachtig

Enkele maanden terug was de wereld van elektronische muziek in rep en roer. Drie grootheden uit het noordelijke Groningen zouden met een nieuw album komen. Maar een album was niet genoeg. Dit ging in combinatie met een tour door Europa. En laat het nou net zijn dat tijdens ADE Noisia een Outer Edges show gaf in de Melkweg.
 

Het zou een vroege avond worden. Daar hadden we ons wel op voorbereid. Nadat we een vette pizza achter de kiezen hadden, trapten we hem aan en gingen we richting de Melkweg, waar deze hele week een bomvol programma stond. We hadden onze jassen achtergelaten bij de garderobe en inmiddels al een pilsje in de klauwen toen Gove Kidao van Ivy Lab ons warm maakte voor Noisia.

Ivy Lab draaide fijn, waardoor de vibe al snel erg goed was in de Melkweg. Hoofden gingen op en neer en hier en daar zagen we verschillende gasten al behoorlijk los gaan. Een combinatie van trap, half-time en grime vlogen voorbij.

Magistrale opkomst

Toen Ivy Lab het podium verliet onder luid applaus, stond iedereen aandachtig te kijken naar het donkere podium. Hier en daar zagen we technici apparatuur verplaatsen, maar plots liepen Thijs, Martijn en Nik steevast het podium op. Op hun hoofden stonden de grote lichtgevende helmen die we al kenden van de foto’s. Eenmaal op hun plek gaf het gigantische scherm op de achtergrond een grote cirkel weer die op de maat van de muziek mee veranderde. Dit was de Approach...

En langzaam kwam de eerste track op. Anomaly. De snoeiharde neurofunk plaat liet gelijk weten wat voor een show dit zou worden. Niet alleen de tracks waren puik in orde, ook de lichtshow was om te genieten. ‘Warning, the show containts excessive use of flashing lights’, werd er nog gewaarschuwd. De toon was direct gezet en de zaal ging los.

Keiharde show

We wisten al dat het album van Noisia goed klonk. Outer Edges is helemaal kapotgedraaid bij ons, maar we waren alsnog verbaasd hoe dik het klonk bij de liveshow. ‘Collider’ werd gedraaid toen er een harige donut op het grote scherm voorbij kwam. Smerige tentakels gingen wilde gevechten aan tijdens ‘Tentacles’ en het verhaal van vluchtelingen werd verteld tijdens ‘Mantra’. Een prachtige combinatie van de keiharde muziek en top notch licht en beeld show.

Niet alleen tracks van het nieuwe album kwamen voorbij. We hoorden ook nog ‘Asteroids’, ‘Running Blind’, ‘Shaking Hands’ en natuurlijk ‘Stigma’. Dit alles in combinatie met een dikke presentatie op de achtergrond van het podium. De lichten die uit de helmen van Noisia kwamen, veranderden ook van kleur én gingen mee op de muziek. Erg leuke toevoeging.

Snel klaar

Toen we dachten dat de liveshow klaar was, kregen we toch nog twee toegiften. De eerste was de Noisia remix van The Prodigy – Smack My Bitch Up, een klassieker die door de hele zaal loudkeels werd meegeschreeuwd. Er ontstond zelfs een moshpit die de hele zaal in beslag nam. De tweede toegift was ‘Dead Limit’, dé DnB track van 2015. Ook hier ging de zaal helemaal kapot.

Maar we schrokken nogal. De show was afgelopen en een groot deel van de zaal, waaronder ons,  verwachtte nog een normale dj-set of iets dergelijks, maar deze kwam maar niet. We kregen uiteindelijk te horen dat dit de hele avond was. Het was rond 22.15 klaar, terwijl de Melkweg had aangegeven dat het tot 0.00 uur zou duren. Jammerlijke fout waar we wel een beetje van zaten te balen.

Maar toch…

Hebben we een keidikke show mee mogen maken die we voor geen goud wilden missen. Het was tevens fijn om weer in de Melkweg te zijn, want bijna alles is daar dik in orde. Enig verbeterpunt (naast de afgesproken tijdstippen) is de garderobe. Door de drukte die daar ontstond werd men ‘goed’ tegen elkaar aan gedrukt, waardoor het redelijk benauwd werd. Dit was ook te merken op de dansvloer.

Afijn, we hebben ons prima vermaakt bij Noisia – Outer Edges. Uiteindelijk gaat het om de muziek en show en dit ervaarden wij als geweldig. De snoeiharde snares  en kickende bass kwam geheel tot zijn recht. Outer Edges klinkt live nog vele malen beter dan vanuit je koptelefoon, dus mocht je de kans krijgen om naar Outer Edges live te gaan, dan moet je dat zeker doen.

Tekst Tieme de Jonge
Header image Rutger Prins