Draaimolen draait het perfecte einde aan het festivalseizoen | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Draaimolen draait het perfecte einde aan het festivalseizoen

Draaimolen draait het perfecte einde aan het festivalseizoen

Winter is coming! En daardoor maken we ons helaas op voor de laatste buitenfeestjes van het seizoen. Het Tilburgse Draaimolen is een van de pareltjes die in de agenda prijkt. Met een all-star line-up bestaande uit onder anderen Henrik Schwarz, Ame & Rødhåd, Len Faki en Job Jobse loopt het water ons al in de mond en dus beginnen we aan onze wereldreis naar Brabant voor een dagje kwaliteitsmuziek.
 

Een kleine wereldreis
Als we station Tilburg uit lopen, botsen we bijna letterlijk op de pendelbus. Binnen een kwartiertje rijdt de bus ons naar het terrein. Wanneer we de bus uitstappen en ons voorbereiden op een lange wandeling, zien we dat we recht voor het festivalterrein zijn gedropt. Wat een heerlijke binnenkomer! Na de broodnodige stappen zoals het kluisje en muntjes, gaan we echt op pad.

De locatie
Het festival vindt midden in het prachtige Charlotte Oord plaats. De voormalige revalidatieplaats midden in het Tilburgse bos dient voor de laatste keer als festivallocatie, omdat de gemeente er vanaf volgend jaar een bedrijventerrein van wil maken. Het is een festivalterrein waar je met gemak tussen de bomen kan verdwalen. Her en der liggen paadjes die naar verschillende stages leiden. In en tussen de bomen staan verschillende kunstwerken of lichtinstallaties. Zelfs bij daglicht ziet het er mysterieus uit.De stages
Waar The Mainstage en The Parking Lot stage nog op een open plek zijn gebouwd, vallen de Giegling-stage en de Drama-stage volledig tussen de bomen. Het is dus niet gek dat we bij de Giegling-stage zo nu en dan per ongeluk met een boom staan te dansen. Het is er overigens ook goed druk, een bewijs van de populariteit van het Duitse label. Bij deze stage vind je als enige geen timetable, waardoor we in het duister tasten wie er nu achter de knoppen staat.
Iets verder ligt de Drama-stage. Deze plek ligt deels aan een klein meertje met een fantastisch uitzicht. Door de chillbanken en rustige muziek is dit de ideale plek om even uit te puffen van de vele dansjes die gewaagd worden. We doen een drankje en schieten door naar de andere kant van het terrein. Omdat het festival zo intiem en klein is opgezet, duurt dit maar een paar minuten.Matrixmann
The Parking Lot is samen met The Mainstage een van de twee grotere stages. Op een parkeerterrein vinden we Matrixxman, die allesbehalve een rustige inkomer is voor ons. Lekker opzwepend gooit hij stiekem steeds verder het gas open. Boven de booth is een groot ledscherm, dat ook in de diepte doorloopt. Met de toffie visuals van Heleen Blanken die er op afgebeeld staan, is het een ontzettend trippy gezicht.

Keuzes
Omdat we vervolgens bij The Mainstage iets te vroeg zijn voor Gui Boratto, worden we getrakteerd op de laatste plaatjes van Red Axes. Het brengt ons bij de constante twijfel die we de hele dag hebben. Het één of het ander. Bij iedere stage staan belangrijke, goede artiesten en de keuze tussen The Parking Lot of The Mainstage is soms onmogelijk.

Gui Boratto
Het is inmiddels tien jaar geleden dat Gui Boratto zijn klassieker Chromophobia uitbracht, en ter ere van dit jubileum doet hij een speciale set. Alle bekende tracks uit het album komen langs. We staan te springen bij Beautiful Life en Gate 7 en al het andere moois dat voorbij komt. Aan het einde pakt de Braziliaan zijn elektrische gitaar erbij om nog wat nummers van gitaargeluiden te voorzien. Jammerlijk is dit niet goed zichtbaar vanuit het publiek.Nieuwe keuzes
Job Jobse neemt het bijna geruisloos van Gui over, door net als Gui, stevige gelaagde house te draaien. Wanneer de muziek steeds meer het Job Jobse signatuur krijgt, gaan we weer op zoek naar de Giegling-stage. We doen een rondje langs verschillende stages. Elke stage die we bezoeken is ruim opgezet, waardoor we altijd makkelijk vooraan kunnen staan, wat een genot!Afsluiten
We sluiten ons festival af bij Henrik Schwarz en daarna Ame & Rødhåd. Beiden zijn de kers op de taart, de icing on the cake. Henrik met zijn kenmerkende Afrikaanse en warme sound, Ame & Rødhåd die beiden stevig draaien, maar toch hun eigen kenmerken in de set brengen. Omdat de trein niet op ons wacht, gaan we iets eerder weg. Het festival gaat nog een goed half uur, tot twaalf uur ‘s nachts (!) door. Als we de uitgang uitlopen, staat de pendelbus natuurlijk voor de deur weer op ons te wachten.

De allerbeste in zijn soort
De kunst van het weglaten, tot in perfectie uitgebracht. Draaimolen is het Dekmantel van het zuiden. IJzersterke namen, fantastische intieme locatie, waanzinnig geluid, toffe aankleding en bovenal een super strakke organisatie. Nergens rijen voor het toilet, overal bars en een pendelbus die voor de deur stopt, we vielen van de ene verbazing in de andere. Draaimolen Festival is de allerbeste in zijn soort.

Tekst Bas Nelen
Beeld Eelco Wortman Photography