Eerste editie MAYHEM blaast dak van Paradiso | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Eerste editie MAYHEM blaast dak van Paradiso

Eerste editie MAYHEM blaast dak van Paradiso

Drie dagen geleden stond de allereerste editie van het spiksplinternieuwe MAYHEM op het programma. Het veelbelovende concept vond plaats in het Amsterdamse Paradiso en vele houseliefhebbers waren getuige van een zeer geslaagd debuut!
 

Zoals het woord MAYHEM al doet vermoeden stond het feest in het teken van een opkomende trend waarbij slopende, kapotmakende en keiharde elektronische muziek centraal staan. Met niemand minder dan Yellow Claw als headliner waren de verwachtingen voor deze avond hoog. Uiteraard waren ze niet de enige, want de mannen van de tracks Shotgun en Till It Hurts kregen genoeg hulp van enkele Barong Family members en andere grootheden binnen de housescene om de zenuwen enigszins te temperen. Uiteindelijk zorgden ze samen voor een line-up van formaat en een brute eerste editie van MAYHEM.

Yellow Claw
Hoewel de avond bestond uit een boel veelzijdige artiesten waren de ogen toch vooral gericht op Yellow Claw. Gelukkig bleek het een gouden combinatie tussen MAYHEM en Yellow Claw te zijn, want met de knetterharde beukmuziek en een ravende menigte schoven ze niet onder stoelen of banken dat zij als beste pasten bij dit vernieuwende concept. MC Bizzey en Nizzle, behorende tot het drietal van Yellow Claw, legden aan ons uit waarom onze hoofdstad de perfecte locatie was voor hun debuut tijdens MAYHEM: “Het is in Amsterdam en daar zijn we heel lang geleden ook begonnen. Eigenlijk toen we de line-up zagen, vonden we dat best wel uniek voor Amsterdam. Het is gewaagd, want het is allemaal wat harder en we kunnen er net wat meer experimenteren dan normaal. Bovendien staan er hier jongens van ons label Barong Family, zoals Cesqeaux en Moksi. Zij maken een sound die we heel tof vinden en die heel goed bij ons past. Daarom denken we ook dat dit voor ons de plek is om te knallen.”

Beukende menigte
Uiteindelijk bleken die laatste woorden de juiste te zijn, want de menigte heeft tijdens de gehele set geen seconde stilgestaan. Het publiek, uitgedost in allerlei T-shirts en duistere outfits van het Nederlandse trio, was eerlijk gezegd vanaf de eerste minuut al niet meer te stoppen. Met artiesten zoals Jeftuz en Boehmer in het voorprogramma hing er meteen een goede sfeer in de Amsterdamse poptempel. Toen vervolgens de mannen van Yellow Claw om 02.00 uur begonnen aan hun set was de eerste moshpit direct in de maak. Paradiso vulde zich aan de zijkanten om iedereen in het midden van de zaal lekker zijn gang te laten gaan. Uiteindelijk stonden er honderden fanatieke zweetruggen vermakelijk op elkaar los te beuken tijdens de één uur durende set van de headliner.

Barong Family
Niet alleen Yellow Claw presteerde boven verwachting, want ook de vaste krachten van het label Barong Family hadden al eerder op de avond een berenset in huis. Cesqeaux zweepte de menigte op en tegen het einde van zijn show had hij het publiek volledig achter zich. Daarna konden ook de safarihoedjes en de gabberaussies van de jaren ’90 uit de kast worden getrokken, want om half 2 gingen de mannen van Moksi achter de draaitafels staan in Paradiso. Eigenlijk waren zij vooraf de grote onbekenden, maar ondanks dat vergaarden ze de afgelopen maanden veel fans met hun rauwe UK bass tracks. Het is niet geheel verrassend te noemen dat Moksi een buitengewoon goede prestatie neerzette in Paradiso, want met MC DMC en Sam O’Neill staat er een muzikale wervelwind van jaren ervaring achter de platenspelers. Overigens is nog niet zo heel lang geleden bekend gemaakt dat dit de mannen waren die schuil gaan onder de Moksi-alias. Enkele maanden was de housescene namelijk in de ban van de vraag ‘Who is Moksi?’. Van al die exposure lijken ze nu de vruchten te plukken, want er waren vele Moksiliefhebbers afgekomen op het evenement om de Limburgers live in actie te zien.

LNY TNZ en Lady Bee
Helaas kwam er om drie uur ’s nachts een einde aan het spetterende optreden van Yellow Claw. Uithijgende ravers vonden het de ideale gelegenheid om even een Bacardi Cuba Libre te gaan nuttigen aan de bar, maar heel veel tijd om op adem te komen kregen ze niet. Het vervolg, met de mannen van LNY TNZ, stond namelijk alweer klaar. Toen zij vervolgens de vraag stelden of iedereen nog een beetje wakker was, stroomde de horde mensenmassa weer terug naar de speelplaats om zich op te maken voor een nieuwe en laatste climax. Terwijl Paradiso op zijn grondvesten trilde van de harde LNY TNZ tracks, maakt Lady Bee zich op voor haar spannende afsluiter. Met een heerlijke laidback set sloot zij, de eerste editie van een succesvol MAYHEM, in stijl af.

Tekst: Melvin van der Waal
Beeld: Ali Mousavi

Genre: