We Are Electric Weekender laat zien: warmer, harder en nog véél beter | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

We Are Electric Weekender laat zien: warmer, harder en nog véél beter

We Are Electric Weekender laat zien: warmer, harder en nog véél beter

Tussen de Nederlandse dancefestivals is We Are Electric een feestende alleskunner - en dat laat het festival dit weekend zien ook.
 

Als we op zaterdagmiddag over het terrein lopen is het nog redelijk rustig - veelbelovend ziet het er al wel uit. Campingbezoekers liggen waarschijnlijk nog op te knappen van het feestje dat ze hier gisteravond hebben gevierd. We zijn op het E3 Strand in Eersel, voor het derde jaar op rij viert We Are Electric hier zijn eigen feestweekender.

Het festival zet dit weekend een groot gevarieerd feestje neer: zeven verschillende podia, headliners zoals Pendulum, Knife Party, Rudimental, Goldfish, Jackmaster, Jeff Mills, Mr. Oizo, Noisia, Speedy J, Tchami en nog véél meer. Om te beginnen lopen we langs het strand richting housepodium Pulse - geen speciale reden ofzo, maar we horen Dax Jones wel een fijn plaatje van Audion en Tiga draaien.

Pompen
Hier bij Pulse is het nu al druk. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de populariteit van het Nederlandse label Future House Music. Zij zijn de host van deze stage vandaag. En zij hebben er voor gezorgd dat we hier vandaag Jax Jones, Mr. Belt & Wezol, Brooks, The Him, Malaa,Tchami (foto) en een heleboel pompende houseliefhebbers zien.

Dat klinkt dan ook bijna als een line-up voor een mainstage, maar dat is Pulse niet. Als je dit weekend één podium het kloppende hart van WAE mag noemen, dan is dat de enorme wit met rode Crash-tent. Live acts zoals Pendulum, Noisia, Goldfish, Knife Party en Rudimental treden er op. Met tussenpauzes, want voor live acts moet het podium telkens worden omgebouwd.

Als je er even voor gaat staan, zie je het 'hart' dan ook kloppen: voor een optreden zuigt de Crash-tent zich vol met fans van bijvoorbeeld Noisia (Noisia's 'Outer Edges'-show maakt van de hele tent een dampende mensenhorde). En als we dan met z'n allen een uurtje zwetend hebben staan springen gaat de muziek weer een half uur uit, en pompt Crash een horde van meeer dan duizend bezoekers terug het terrein op.Wat we leerden van een weekend We Are Electric:

Ontdekt:
Ga tijdens We Are Electric sowieso niet alleen de allergrootste boekingen checken. Ook al zeggen namen zoals Paquito Moniz, Jengi Beats, SHMLSS of Elle Rich je nu misschien nog niets, ze zijn het ontdekken waard.

Snelste feestje:
Dolf - iedereen kent hem nog als FeestDjRuud - mag op zaterdag vroeg in de middag in die grote (nog bijna lege) Crash-tent spelen. Meer dan een paar minuten heeft de Ex-flugeldrinker niet nodig om de tent vol te krijgen.

Fijnste muzikale verrassing:
MømeFalco Benz (bedankt, Mike S.) heeft op een bloedhete zondagmiddag alles wat je nodig hebt: schaduw, frisse wind die onder de tent waait en een verkoelende liveset onder de Ride-tent. Ga hem een keer zien!

Meeste respect voor:
Het publiek bij de drum & bass-feestjes. Vroeg, laat, druk, niet druk, warm of zelfs bloedheet: de echte fans gaan sowieso los (serieus, als het over dansen gaat leggen die mensen met gemak een marathon per dag af).

Over het festival:
Voor twee genres kom je volgend jaar het allerliefst naar We Are Electric: Dubstep- en Drum & Bass-podia. Daar is het de hele dag gewoon hartstikke aan.

Plakken
Vooral op het begin van de dag zijn er nog wel artiesten die zo'n uitgepompte groep bezoekers graag verwelkomen. Want niet bij iedereen blijft het publiek plakken. Op zaterdag is het een beetje leeg bij bijvoorbeeld de jongens die liever funk, disco of rustige techno draaien. En op zondag overdag is het niet druk bij housepodium Pulse en het andere strandpodium, dat die dag door Vunzige Deuntje wordt gehost. Ook wel logisch, die twee podia staan pal in de zon. En zonder schaduw is het vandaag gewoon te heet op het strand.

Maar door die hitte verdient We Are Electric wel even een dik compliment voor het festivalterrein. Naast de artiesten-line-up is er een behoorlijk uitgebreide eet- en drinklijst om uit te kiezen. Het terrein heeft verder stretchers, hangmatten, fatboys, banken, pallets en een bierpaviljoen in het water. Ook goed geregeld: spoeltoiletten, géén dixies. Festivallen is wel effe wat meer dan alleen podia regelen, en We Are Electric weet het

Het festival gaat in zee met een heleboel kleine ondernemers en onderdelen van andere bedrijven. En met dit plakkerige weer heeft We Are Electric rekening gehouden: insmeren mag bij de insmeerbar, water pak je bij de verschillende kranen. In het water gaan is ook oké, liefst zelfs nog met een waterfiets. En als dat niet hard genoeg gaat zijn er nog de jongens van FUIV met een ingezeepte glijbaan en een Kano-katapult:

Pandemonium
Aan het einde van de zaterdag en de zondag - als het publiek is afgekoeld en uitgegeten - breken de grootste feestjes pas los. Grote uitzondering is een podium in het midden van het terrein dat wordt gehost door Desperados en Biki90. Daar wordt afwisselend gedraaid en eigenlijk is het er heel de dag wel een feestje. Ook opvallend: als er ergens drum & bass wordt gedraaid wordt er eigenlijk altijd wel enthousiast op gereageerd.

Meteen een prima voorbeeld voor wat je best over het publiek het het festival We Are Electric kunt zeggen: alles is leuk, maar harder is leuker. Het is fijn bij bijvoorbeeld Willie Wartaal, Tchami, Tiga, Jeff Mills, Speedy J of Jackmaster. Maar echt druk wordt het pas bij energiekere namen zoals Dolf, Noisia, Gridlok, Keys n Krates, Dub FX, Knife Party, Black Sun Empire en Rudimental.

Mc’s hitsen het publiek op: handen in de lucht, springen, show some love. Eén van de jongens van Noisia verwoordt het nog wel treffend tijdens hun show: "We Are Electric! Bij deze track gaan we allemaal dood, oké? Allemaal dood!"

Ook het technopoddium op zaterdag duikt moeiteloos boven de 130bpm met AnD en Rod Malmok. En de dj's bij Biki90 moeten het ook aanvoelen, daar vliegt op zaterdagavond gewoon hardstyle ('You've Got The Love' van Code Black) door de speakers. Zondagse Ride-afsluiters Funtcase & Cookie Monsta toppen ons weekend nog even af met de hardste dubstep die we het hele weekend hebben gehoord. Yes, hard is hier gewoon beter.

Populairst
De meest euforische momentjes gebeuren toch vooral op de zaterdagavond (op zondag is een deeltje van het publiek waarschijnlijk vroeg richting huis gegaan). Fatboys waar op zaterdagmiddag nog mensen in lagen te slapen vliegen nu over het publiek tijdens de show van Pendulum. Eerder zette Goldfish met toegankelijke houseliedjes een vette grijns op het gezicht van een uitpuilende Crash-tent. En dankzij Noisia zitten de eerste confettisnippers nu met zweetdamp tegen het hoge tentdak gelijmd.

Op zondag is het de toegankelijke drum & bass van Rudimental die iets uitgedunde maar nog steeds volle Crash-tent in lichterlaaie zet. Het publiek was al warm van de EDM en bassplaten van Knife Party - vooral dankzij dubsteptracks zoals Jauz' versie van Knife Party's 'PLUR Police'. Verder ziet het festival juist vol met hele toffe kleinere momenten die je mist als je alleen maar bij het grote podium blijft hangen. Want een beetje verkennen, dat moet je zeker doen.

Dat We Are Electric ooit begon als indoorfeest in het Eindhovense Klokgebouw is in ieder geval nergens te zien. De We Are Electric Weekender is een compleet goed verzorgd buitenfestival zonder problemen of pijnpuntjes - met ook nog eens een heel fijn publiek en een frisse line-up. Zet de We Are Electric Weekender 2018 op je to-do lijstje voor volgend jaar. En bedank ons later.

Foto We Are Electric // Joris Bisschops 
Tekst Pieter Leijten