Zonnige dag in Amsterdams sprookjesbos: Mystic Garden | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Zonnige dag in Amsterdams sprookjesbos: Mystic Garden

Zonnige dag in Amsterdams sprookjesbos: Mystic Garden

Na een jaar van afwezigheid bezochten we afgelopen zaterdag Mystic Garden Festival in het Sloterpark. Het park is flink onder handen genomen en omgetoverd tot een magisch stukje Amsterdam. Verdeeld over zes stages is er op muzikaal gebied voor ieder wat wils. Echter verdient de rest van het terrein ook een ontdekkingstocht dankzij de sprookjesachtige aankleding en uiteenlopende acts.
 

Het concept
Na binnenkomst gaan wij eerst het terrein verkennen. Onderweg komen we allerlei leuke dingen tegen: van een skippybalbaan tot een grote pingpongtafel. Blijkbaar was er zelfs de mogelijkheid om te lasergamen, echter hebben wij dit gemist. Veel mensen hangen in het gras op zitzakken of in hangmatten – de sfeer is heel relaxed en ongedwongen.  Aan het water kan je worden beschilderd met glitters alvorens je de photobooth induikt. Ernaast staat zelfs een aantal jacuzzi’s, waar vreemd genoeg niemand in zit.De technotenten
In de Compund tent staat Gloom al flink te rammen. Rechttoe rechtaan techno weet de liefhebbers van het zwaardere werk al te verleiden om de zon in te ruilen voor een donker hol. De muziek in combinatie met het donkere geven een grimmig sfeertje, in de meest positieve zin van het woord. We gaan verder verkennen en lopen langs een parade van Egyptisch geïnspireerde figuren die een strijdwagen voorttrekken, een gigantische bij op een fiets en steltlopers.  We stoppen even voor een potje pingpong en benaderen dan de Terminal 1 tent.

De tenten vertegenwoordigden de stevigere techno. Men wordt hier overduidelijk blij van, gezien de drukte die al ’s middags begint. Hollen is bezig aan een parel van een set, meeslepend werkt hij van hoogtepunt naar hoogtepunt en kan elke keer weer rekenen op handjes in de lucht en de bekende fistpump na de drop. Egbert live gaat overnemen, zijn setup met maar liefst twee laptops staat al klaar terwijl Hollen zorgvuldig afbouwt en tijdens de korte stilte een daverend applaus krijgt. Direct begint Egbert te bouwen aan zijn eerste opbouw, hij begint met een clap, de hi-hat volgt, effecten gaan erover en de handen gaan omhoog. De eerste dreun van de kick volgt en wordt ontvangen met gejuich. De toon is hiermee gezet en Egbert geeft vanaf hier alleen maar gas bij.

Circus!
Door de zon op het dak en de tent die steeds voller wordt stijgt de temperatuur, dus gaan wij naar buiten om in het zonnetje te relaxen. We belanden bij de circus stage waar Edu Imbernon dansbare techhouse serveert vanuit een tent in circus stijl. Voor het podium is een mooie open plek waar je heerlijk in de zon kunt dansen.

Edu’s lichte techno sound met veel vocals en melodische breaks gaat goed samen met het weer. Terwijl hij af en toen een hijsje neemt van een van Hollandse specialiteiten, loopt het veld voller en voller. Na wat rondvragen blijkt dat hij zijn remix van Crystalized van The xx nog niet heeft gedraaid, dus wachten we vol spanning af. Die plaat zou het volgelopen veld in zijn geheel doen opstijgen. Helaas slaat hij hem over en nemen de Spaanse heren van Fur Coat over. Zij draaien een tandje harder en laten de melodieën en vocalen achterwege. Dit heeft zijn effect op de sfeer en veel mensen besluiten even verder te gaan kijken.

Luca Agnelli
We naderen de waterkant in de richting van de Tijdmasjien stage en worden begroet door een plaat van R. Kelly. We besluiten dan rechtsomkeert te maken. We belanden in de Terminal 1 tent waar Luca Angelli aan de knoppen draait. De Italiaan maakt energieke 4/4 techno gekenmerkt door rollende kickdrums, soms rauw, soms hard, soms emotioneel, maar altijd recht uit het hart. Na zijn set spreken we Luca kort: “For me it’s the first time at this festival, the location is amazing, the stages look great and the people are very happy and responsive”. Wij hopen hem snel terug te zien in Nederland.

Ook hebben we het over wat Luca bezig houdt op het moment en wat de toekomst zal brengen. Luca’s label Etruria beats released binnenkort de 40ste EP met remixes van grote namen als Slam en Truncate. De gouden limited edition vinyl ligt binnenkort in de spreekwoordelijke schappen. Daarnaast zitten er meer releases aan te komen van platen die hij op Mystic Garden heeft gedraaid, dat belooft veel goeds!

De afsluiting
Voordat we Luca spraken zijn we even naar de Mainstage gelopen om de opening van Joran van Pol mee te pakken. De laatste platen van Nakadia vallen goed in de smaak en de zon die laag achter het podium staat maakt het tot een magisch plaatje. Stiekem hadden we wel meer willen zien van de Thaise die onder andere aan Cocoon en Get Physical Music is verbonden.
Joran van Pol behoeft inmiddels geen toelichting meer. Nadat zijn eerste release werd opgepikt door Richie Hawtin en Dubfire, is het hard gegaan en treffen wij hem nu op prime time op de mainstage van Mystic Garden. Hij weet ons en vele anderen goed vast te houden met zijn minimalistische invloeden en spannende uitschieters. Na Joran is het aan techno veteraan Technasia om het festival af te sluiten en hij weet wel hoe dat moet. Het bos, de zonnestralen, de stage, de aankleding, de sfeer en de muziek maken het sprookjesachtige concept compleet.Mystic Garden is zeker een aanrader en uniek in zijn soort. Zelden komen we een concept tegen dat zo goed is uitgewerkt. We like!

Tekst Sidney van Niel
Beeld Fotograafniels.nl