Indian Summer Festival | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Indian Summer Festival

Indian Summer Festival

In Broek op Langedijk was het dit weekend weer tijd voor het Indian Summer Festival. Op dit tweedaagse festival kunnen bezoekers kiezen uit zes verschillende stages. Naast dance is ook pop/rock de belangrijkste pijler op dit festival, voor de mensen die even goed willen lachen is er zelfs een comedy stage.
 

Indian Summer werkt vanaf dit jaar met een nieuw betaalsysteem, in plaats van munten moet je je armband opladen. In het begin moeten zowel medewerkers als bezoekers nog eventjes wennen aan dit betaalsysteem. Groot voordeel van dit systeem is dat je aan het einde van het festival het geld wat nog op je bandje staat contant terug kan krijgen. Eerlijk is eerlijk in het begin is dit systeem heel confronterend, drie muntjes klinkt toch aantrekkelijker dan €7.50.

Dag 1
‘s Middags zit de sfeer er meteen al goed in, het zonnetje schijnt en iedereen heeft zin in een weekend gezellig ‘festivallen’. Doordat de focus op zowel pop/rock als dance ligt valt meteen op hoe gevarieerd het publiek is.

De pop/rock liefhebbers hebben zich al vroeg voor de twee mainstages verzameld waar al vroeg op de dag Di-rect en Chef’Special spelen. De mensen die voor de dance-acts komen zijn nog een beetje zoekende naar de stage waar zij de muziek het beste vinden. Zo trekken veel mensen op het begin van de dag naar de ‘90s tent waar het concept ‘Singlefeestje’ is, hier kan het publiek uit allerlei bakken hun favoriete CD singletje uitzoeken en deze aan een van hostesses geven. Alles komt hier voorbij – van Avicii tot de Macarena.

Een stukje verderop hebben vooral de technofans zich verzameld voor stage Black waar de Weervolven dit weekend een stage hosten. Dit concept heeft onderhand al grote naamsbekendheid in Alkmaar en omgeving, waardoor de meeste mensen uit de omgeving toch eventjes willen genieten van deepere house en techno beats die door de speakers knallen.

Op vrijdag staat de Heineken Starclub aan de andere kant ook in het teken van deep- en techhouse. Het hele weekend door draaien alle dj’s b2b, dit zorgt voor leuke combinaties. Midden op de dag is de stage zowel binnen als buiten goed gevuld, wat niet zo gek is met Benny Rodrigues en Darko Esser achter de draaitafels. Overduidelijk geniet het publiek van de techhouse beats.

Aan het begin van de avond komen eindelijk alle big room fans aan hun trekken, op de Purple stage (tweede mainstage) is het tijd voor de eerste dance act, Showtek. De broers uit Eindhoven laten het publiek een uur lang genieten van vooral hun eigen nummers, het publiek springt gretig met ze mee en voor je het weet is het uur alweer om. Nadeel is dat vrijwel niks op de mainstage en tweede mainstage gelijk speelt. Dus het grootse deel van het publiek loopt weer naar de mainstage waar Birdy klaar is om te beginnen met haar optreden, waar haar zang verrassend goed klinkt.

Na Birdy loopt iedereen weer naar de stage waar een uur daarvoor Showtek nog was, deze keer mag Yellow Claw dit podium betreden. Zowel jong als oud bounced op de trapbeats van dit trio. Het gaat zo los dat op het podium zelfs nog een twerk-contest wordt gehouden, de winnares gaat ervandoor met een fles wodka.

Ondanks dat de ‘90s muziek uit de ‘90s tent over het hele terrein goed te horen is en ook heel gezellig klinkt, heeft ondertussen in de Heineken Starclub een andere bekende Nederlandse dj plaats genomen achter de draaitafels. Lucien Foort draait een b2b set Ramon Tapia. Mooi is dat je hier zowel beneden als boven kan staan, en zelfs achter de dj’s. Voor de echte liefhebbers een mooie kans van ze van heel dichtbij aan het werk te zien.

De Purple stage wordt deze eerste dag door een speciale act afgesloten, een dj set van Chase en Status. Niet alleen dancefans maar ook rockfans komen hier prima aan hun trekken, en het kan ook bijna niet anders dan dat er vooraan al snel een moshpit ontstaat. Voordat we er zelf bij worden betrokken besluiten we deze eerste dag eerder naar huis te gaan, het heen en weer geloop heeft ons redelijk opgebroken.

Dag 2
De tweede dag beginnen we weer helemaal fit. De eerste stop die we tegenkomen vanaf de ingang is de Heineken Starclub waar Roul en Doors net zijn begonnen met hun set. Het is hier overduidelijk nog rustiger dan op de eerste dag, maar de mensen hebben nu meer ruimte om de heupen even los te gooien op de latinbeats die voorbij komen.

Wil je het allemaal even wat harder kan dat onderhand ook al want Shermanology laat het publiek flink losgaan op stage Purple. Wat klinken de vocalen goed op deze stage, kippenvel als ze Armin van Buuren This Is What It Feels Like zingen. Ook vandaag is de sfeer weer goed en springt iedereen bij bijna elke drop.

Na Shermanology is het tijd om weer wat van het overige vermaak te bekijken. Zo is er een Circus show, of kan je bij de Jillz stand in de zweefmolen, de selfie-liefhebbers onder ons kunnen naar de Lipton stand om een selfie te maken met een masker op. Zo lopen er meerdere Daft Punks, zusters en smiley´s rond.

Ook vandaag zijn de Weerwolven weer aanwezig en net als gister staan de echte technoliefhebbers los te gaan in het zonnetje. Tijdens het eten pakken we een stukje Comedy mee, waar je heel dicht op de cabaretier zit wat de shows heel persoonlijk maakt, bekendste naam op deze stage is Jan Jaap van der Wal. Blijkbaar heeft iedereen besloten om tijdens de Jeugd van Tegenwoordig te gaan eten, zodat men buiten van dit optreden kan genieten, de Heineken Starclub is namelijk bijna leeg.

Om 19.00 uur is het de beurt aan twee nationale grootheden om de onderhand al weer aardig volgelopen Starclub op zijn kop te zetten, Erick E en Roog. Deze mannen draaien wel vaker b2b onder de naam Housequake. Hun set geeft nog hetzelfde gevoel als jaren geleden, oldskool house met de latin stijl van Roog er doorheen blijft een succes. Op de mainstage begint onderhand een van de publieksfavorieten, Crystal Fighters. De gezellige muziek past perfect bij deze locatie aan het water, het publiek zingt dan ook enthousiast mee met al hun bekende hits.

Op de Purple stage is het alweer tijd voor de laatste act van het weekend, Mightyfools. Deze heren weten we hoe je een stage af moet sluiten. In het midden van hun zeer energieke set bouwen ze even een trap kwartiertje in waarin hun nieuwe plaat met Yellow Claw voorbij komt. Waarna ze het laatste half uurtje weer verder gaan met de energieke house waarmee ze hun set ook begonnen. Indian Summer kon niet een betere afsluiting van deze stage wensen.

Maar het festival is nog niet helemaal ten einden. Op de Heineken Starclub wordt Indian Summer ook energiek afgesloten door Moti en Michael Mendoza. Groene glowsticks worden in de lucht gestoken en met een energieke b2b set wordt deze stage afgesloten. Lilly Allen heeft de eer de mainstage af te sluiten. Vooral vooraan is het geluid niet lekker, waardoor de beat vaak over haar stem heen heerst. Gelukkig blijft iedereen toch zeer positief over haar optreden en is dat waar iedereen over praat onderweg naar de uitgang.

Het nieuwe betaalsysteem was de eerste paar uren even wennen, maar uiteindelijk een goede vervanger voor de muntjes. Groot voordeel voor het publiek is dat ze het overgebleven tegoed terug betaald kunnen krijgen.

Qua eten en drinken was ook hier weer genoeg keuze, zo was er een Ben & Jerry’s stand, kon je wafels eten of alle soorten Jillz drinken. ’S Avonds waren de wc’s nog schoon en ze waren gratis.

Aan alle reacties te horen was iedereen weer laaiend enthousiast over deze editie van Indian Summer Festival. Misschien een tip voor volgend jaar om ervoor te zorgen dat het publiek niet de hele tijd heen en weer van de ene naar de andere mainstage hoeft te lopen.

Overall kan Indian Summer Festival dus terugkijken op een zeer geslaagde editie. Goede optredens en een heel gezellige sfeer. Door een mix van pop/rock en dance weet het zich goed te onderscheiden, ook een kleine comedy stage heeft een toegevoegde waarde. Wat wij als danceliefhebbers een beetje misten waren de mooie decors en visuals, de stages waren echt gebouwd op live acts. Bij geen enkele stage was dit jaar vuurwerk, op visueel gebied dus geen spectaculaire afsluitingen. Maar uiteindelijk gaat het om de acts die op komen treden en die waren dik in orde.

Tekst Doenja Pluymen
Beeld Jelmer de Haas