Geloof ons, dwalen op Mandala is leuker dan een heleboel andere festivals waar je tot nu toe was | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Geloof ons, dwalen op Mandala is leuker dan een heleboel andere festivals waar je tot nu toe was

Geloof ons, dwalen op Mandala is leuker dan een heleboel andere festivals waar je tot nu toe was

Mocht je het een beetje gehad hebben met het standaard house- of technofeestje, dan is Mandala jouw verplichte stop voor volgend jaar.
 

“Wacht even, er lopen daar kinderen rond?” We eten lunch bij vrienden voordat we vandaag richting Extrema’s jongste festival Mandala vertrekken. “We zagen een post op Facebook... Is dit zo’n zweverig festival met yoga, waar je je baarmoeder kunt laten lezen enzo?”

We zijn ze nog wel wat antwoorden verschuldigd voordat we gaan. Want zelf weten we het ook niet. De meeste namen in de line-up kennen we niet. En het blijkt nog best een uitdaging om een vergelijkbaar festival te bedenken. “We laten je het weten”, beloven we.

Wat we in ieder geval wél weten is dat het lekker weer wordt. Het dochtertje van Extrema-oprichter Marcel Mingers zou ooit op een vakantie een tekening van een festival voor ‘alleen maar lieve mensen’ hebben getekend. Ze noemde het Mandala, het begon dus met een idee van een meisje van zes. Een paar jaar later - vandaag dus - organiseert Extrema alweer de tweede editie van dat idee.

Lieve mensen
Dat van die ‘lieve mensen’ merken we meteen als we het terrein op lopen. Bij de kluisjes worden we geholpen door een vriendelijke mede-bezoekster met een Vlaams accent. Terwijl ze uitlegt hoe het systeem met scanbare polsbandjes en tokens werkt, zien we tenten van kampeerders, podia, eetkraampjes en allerlei dingen-om-te-doen dwars door elkaar staan. Mandala is ook werkelijk een camping en festival in één. Alles staat door elkaar, rond een grote plas waar je in kunt zwemmen.

Links chillt een groep jongens op hooibalen bij hun creatieve tent, rechts zijn een paar vrouwen bezig met - oké, die kunnen we afvinken - een yoga-workshop. Wanneer onze behulpzame mede-bezoekster zich omdraait om verder te gaan zien we pas de draagzak-met-dreumes op haar rug. Oké, en kinderen: check!

Blijken die vooroordelen dan toch waar te zijn. Nouja, tijdens ons eerste biertje blijkt Mandala juist een festival met een opvallend gemengd publiek te zijn. Ja, er zijn kinderen. Maar er zijn toch véél meer twintiger, dertigers en ook nog wat ouder publiek ook. Creatievelingen, bierdrinkende vriendengroepen, gezinnetjes, verliefde stelletjes, alles.

Wat verder opvalt, een ‘zien-gezien-worden’ housefeestje waar meer naar elkaar wordt gekeken dan dat er wordt gesproken is dit niet; Mandala is het exact tegenovergestelde, toffe mensen die regelmatig een praatje maken voor ze weer verder gaan.

Mandwaala
Maargoed, het publiek van Mandala neemt dan ook zelf ongeveer de helft van de organisatie op zich. Extrema regelt het overkoepelende geheel van het festival, maar alle podia, eet- en entertainment-tentjes zijn het werk van creatievelingen die zich hebben aangemeld bij Extrema. Grote artiesten die voor veel geld optreden zijn hier vandaag niet. En dat voelen bezoekers aan de ticketprijs, die is niet hoog.

Een plan van artiesten die we vandaag per se moeten zien hebben we dan ook niet. We lopen wat, we zien wel wat er komt. En overdag blijken er ook geen hele massale feestjes uit te breken. Hoeft ook niet, Mandala is geen dance-festival. We kijken rond bij tentjes en podia met house, rock, hip-hop, psytrance en we zitten een poosje bij een reggae/dub-bandje.

Om ons heen zijn er veelzijdige eettentjes, (vintage) kledingshops, lichtinstallaties, een voetenbadterras, tentjes met speciaalbier, knutselhoeken (ze doen het blijkbaar net zo goed bij de kinderen als bij volwassenen) en nog véél meer. We dwalen heel de middag en we vinden verstopte podia in het bos, rustige barretjes en plekjes waar de eerste feestjes aan het beginnen zijn.

Feest
Want feesten, dat doet Mandala evengoed. In de middag ontstaan ze spontaan bij verschillende tentjes. Bij een helikopter blijft ineens een menigte plakken dankzij een dj die precies een paar goede houseplaten opzet. Het gedreun lokt meer mensen. Zelfs Extrema-baas Mingers zelf moet er even langs rijden in zijn golfwagentje.

In de avond laat het festival pas zijn echte kleuren zien. Met projecties, lichtbundels die over het water glijden, kleine shows en fijne sets. Het wordt bijvoorbeeld druk bij een podium dat ‘Herrie bij Gerrie’ heet. Feestjes ontstaan waar en wanneer het publiek dat wil. De festivaldag werkt toch toe naar een hoogtepunt. We zijn tevreden, maar eigenlijk waren we dat vanmiddag al.

Verplichte stop
Want als je graag een standaard festival wil - iedereen met de neus één kant op naar het podium kijken, zo snel mogelijk en zo hard mogelijk feesten - dan zijn er genoeg andere festivals voor jou. Mocht je zin hebben in een weekendje écht vakantie met je vriendengroep, dan is Mandala jouw verplichte stop voor de volgende festivalzomer.

Het festival rekent af met dwangmatigheden die je op grote festivals misschien vervelend begon te vinden: denk aan lange wachtrijen, bijna geforceerd feest moeten vieren, enorme geldsommen van het publiek vragen om maar de zo bekend mogelijke artiesten naar het festival te halen.

Nee, Extrema doet het hier in Wanroij beter. Vernieuwend, met een derde festival dat ook nog eens totaal niet op Extrema Outdoor of Solar Weekend lijkt. Het geforceerde is er af. Mandala is wat dat betreft het meest relaxte festival van dit moment waar je - op zijn tijd - een enorm goed feestje kunt vieren. Dit voelt als de beste plek voor de mensen die bijvoorbeeld op andere festivals toch het liefst tot 4 uur ‘s-middags op de festivalcamping blijven plakken (waar het gezellig is). De camping is het festival.

Ontdekken is hier het leukst. Als je hier gaat ronddwalen kom je evengoed glijbanen, bier-barretjes, tafeltennistafels, yoga-sessies en workshops over oude kruiden uit het Amazonegebied tegen. Niet alles hoeft jouw ding te zijn, maar dat is misschien wel het punt van Mandala. Ga volgend jaar om het fijn te hebben met vrienden, ga op je dooie gemak het terrein ontdekken. En laat vooral je vooroordelen thuis, want daar heb je op Mandala echt helemaal niets aan.

Tekst Pieter Leijten

Genre: