Onvermoeibaar: Free Your Mind blijft één van de sterkste house- en technofestivals van Nederland | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Onvermoeibaar: Free Your Mind blijft één van de sterkste house- en technofestivals van Nederland

Onvermoeibaar: Free Your Mind blijft één van de sterkste house- en technofestivals van Nederland

Tussen al die andere festivals lijkt Free Your Mind zich dit weekend bijna moeiteloos staande te houden...
 

Achter het linkerraam van onze treincabine is het bewolkt. En achter het rechterraam doemt een nog donkerdere donderwolk op – we hebben hem nog in het vizier als we in het begin van de middag van het treinstation naar de Arnhemse Stadsblokken lopen. Maar dat was het wel, verder hoeven we nu echt niet flauw te doen over het weer. Free Your Mind Festival – één van de oudste house- en technofestivals van Nederland - is vandaag (opnieuw) warm, regelmatig zonnig en goed bezocht.

Het enige vallende water dat we vandaag zien komt omlaag bij de ingebouwde watervalletjes in het Tenebris-podium. Het hele ding staat onder een tent, wordt overduidelijk gesponsord door biermerk Grolsch en we zien er het eerste bekende gezicht van vandaag staan: Benny Rodrigues.

Vorig jaar was zijn alter ego Rod Malmok tijdens FYM nog één van de hoogtepunten. Dit jaar is 'íe dat gewoon weer, en het publiek hier in de tent weet het. Terwijl bijvoorbeeld Reza Athar het een paar meter verderop moet doen met een nog praktisch lege dansvloer, zien we hier een volle Tenebris-tent heel vroeg feestvieren. Op dit vroege tijdstip kun je dat natuurlijk geen tekortkoming van Athar noemen, juist een verdienste van Benny Rodrigues.

Kort: wat we leerden van een dag FYM?

01: Free Your Mind is onvermoeibaar: dit was gewoon weer een sfeervol kwaliteitsfeestje

02: Chauvinisme is stom maar eerlijk, de Nederlandse namen op FYM waren écht goed

03: Deze opblaasbeesten van de Action zie je nog steeds overal

04: En de konijnenshuffle ook

05: We moesten het achteraf nog even Googlen: blijkbaar lukken polaroidfoto's beter als je ze direct na het nemen onder je oksel steekt.

06: Sven Väth moet je absoluut een keer gezien hebben

07: Deze bamboe hangmat standaarden mogen eigenlijk wel op ieder festival terugkomen

Menukaart
Maar goed, wat mogen we vandaag verder eigenlijk verwachten? Free Your Mind zorgt deze editie voor iets meer dan vijftig verschillende dj-namen, te verdelen over zes podia. Ze staan allemaal op de timetables die fanatiek worden uitgedeeld bij de ingang. Bekende namen zoals Eats Everything, Pig & Dan, Benny Rodrigues, De Sluwe Vos, Dax J, Wankelmut en technogrootmeester Sven Väth staan er op. En dat is meteen een luxeprobleem, want die kunnen we natuurlijk nooit allemaal tegelijk zien.

Naast het muzikale menu catert FYM aan zo'n beetje alle basisbehoeften van het gemengde festivalpubliek. Het terrein heeft een paar marktkraampjes, van pallets aan elkaar getimmerde zitplaatsen en nieuw toegevoegd: een chill-area aan het strand met een heleboel hangmatten – er wordt de hele dag dankbaar gebruik van gemaakt. Mocht je het willen weten, de werkelijke menukaart bestaat overigens uit pizza, friet, smoothies, kebab, burgers, snacks, loempia's, hammetjes en barbecuevlees, ijsjes, een paar verschillende cocktails en wat fris, wijn en natuurlijk het bier van de sponsor. Prima overleven dus.

Smaakjes
Mensen die FYM kennen weten dat je er heen moet voor de house en de techno. Maar onderling zit er nog wel wat verschil tussen de zes podia die het festival rijk is. In het meest oostelijke puntje van het festivalterrein staat het Metallum-podium onder de John Frostbrug. En het podium wordt gehost door Day-On, jongens die blijkbaar niet vies zijn van net even wat rechtlijnige en stevigere techno. Dat is in ieder geval wat we er horen van artiesten zoals Blawan, Dj Pete en DVS1. Voor de wat subtielere techno mogen fans wat verderop aansluiten bij Acta (het podium waar we in het begin van de dag Reza Athar zagen staan). Artiesten zoals Miss Melera, Oliver Schories en Noir doen hier hun ding.

Aan het strand zorgt de bezetting van het Callis-podium voor wat warmere (tech)house en af en toe wat meer melodieuzere dingen. Nijmeegse local Davy Brandt zorgt er op het begin van de dag al voor een fijne set. De hele dag zien en horen we hier uitsluitend lokale/binnenlandse dj's zoals Judah Darenville, Georgio Weis en Park & Sons. En zo is het ook wat verder achter de bomen bij het intieme 'Solum'-podium (vooral dankzij de Rotterdamse line-up van host Let's Go). De Berlijnse uitzondering op de regel bij Solum is Wankelmut. Hij mag bijna op het einde van de dag een fijne set draaien op een kaalgeplukt Solum-podium – aan het begin hing het hier nog vol met opblaasbeesten, maar die zwerven nu allemaal los over het FYM-terrein.

Hoogtepunten
Dan blijven er nog twee podia over die vandaag eigenlijk voelen als twee mainstages. Ferrum, een groot openluchtpodium aan de westkant van het terrein, en de Tenebris-tent. De host van Ferrum is Sven Väth's eigen Cocoon. We zien er Eats Everything, Len Faki, Pig&Dan en op het einde van de dag natuurlijk Väth zelf. Het is er de hele dag druk met een publiek dat gemiddeld net effe wat jonger lijkt te zijn dan bij andere podia. Er wordt gedanst, maar er is ook best veel doorloop. Er hangt een voelbaar afwachten in de lucht naar de afsluiter, 'Papa Sven'. Uiteindelijk zal blijken dat hij ook echt de waardige afsluiter van deze festivaldag is.

Maar toch nog even terug naar Tenebris, de tent die om half drie vanmiddag al aan het pieken was. Hier zien we vandaag naast Rodrigues jongens zoals Samuel Deep b2b De Sluwe Vos, Route 94 b2b ANOTR, relatief nieuwe aanrader wAFF en FYM-huismeubel Franky Rizardo. De housetent staat in het midden van het terrein en het publiek weet Tenebris dus makkelijk te vinden. Het is er dan ook de hele dag redelijk vol, maar nog belangrijker: iedere artiest heeft hier vandaag het publiek op zijn hand. De Britten Route 94 en wAFF doen het goed hier in Arnhem. Maar 'onze' eigen binnenlandse namen – Rizardo, Rodrigues, Sluwe Vos, Deep, ANOTR – blijven de grootste smaakmakers van vandaag. En dat woord - 'smaakmaker' - past op zijn veertiende verjaardag nog steeds prima bij Free Your Mind Festival.

Tekst Pieter Leijten