Subway XL: Op naar de volgende 10! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Subway XL: Op naar de volgende 10!

Subway XL: Op naar de volgende 10!

Waar Subway XL in 2011 begon als de geëvolueerde anabolenversie van de kleinschaligere feestjes in de Waterfront, Off-Corso en Club Watt, zo is het vijf jaar later een waar begrip in dubstep en drum ’n bass land. Voor de tiende keer op rij nam Subway XL de Maassilo in Rotterdam over met maar één missie: alle critici bewijzen dat dubstep verre van dood is! Onder andere Bukez Finezt, Gentlemens Club, Gridlok en Skism kwamen 23 april naar de havenstad afgereisd om hier hun muzikale kunsten te komen vertonen en wij waren erbij.
 

Geschenk uit de hemel
Het is tegen half twaalf ’s avonds wanneer wij net voor de Maassilo door de weergoden worden verwelkomd met een gigantische hagelbui. De capuchons, paraplu’s en petten bieden slechts een beetje bescherming tegen de ijskoude neerslag die uit de hemel komt gedonderd. Gelukkig speelt de beveiliging hier goed op in en staan we in totaal maar zo’n vijf minuten in de rij. Eenmaal binnen aangekomen worden we gefouilleerd, scoren we een kluisje, halen we de benodigde muntjes en begeven we ons via de steile en smalle trappen naar de eerste zaal (Main Stage) waar Bukez Finezt het publiek geheel op eigen wijze staat op te warmen. De man uit Keulen, die onder andere getekend is bij Subway Music, weet met zijn energieke maar goed gebalanceerde set de sfeer voor de rest van de nacht perfect neer te zetten. Hoorden we daar nou zojuist zijn eigen track Wake Up?Warming up
Na de nodige warming-up oefeningen in de eerste zaal, besluiten we rond half twee een rondje door de zalen te maken. Subway zal Subway niet zijn als er in de kelder van het gebouw geen area verborgen zal zijn, Bassment. We pikken een stuk mee van Hebbe zijn set, een opkomend talent dat net als de Duitser uit de Main Stage bij het Subway label van Nicon is getekend. De donkere diepe dubstep set van de man uit Rotterdam komt in de industrieel ogende kelder extra goed tot zijn recht. Net als in de andere twee area’s wordt er enthousiast gedanst, gelachen en ook hier is de sfeer opperbest. Ah Subway, we zijn weer thuis!

De place to be
Nadat we een kort maar krachtig bliksembezoek aan Skism hebben gebracht in Main Stage, vinden we in de tweede area (Danger Zone) een plekje vooraan om de mannen te zien draaien waar we eigenlijk stiekem voor gekomen waren: Gentlemens Club! Normaliter met drie man, vannacht met zijn tweeën. Althans, wij hebben Coffi de gehele set lang nergens kunnen ontdekken. Gelukkig vullen 50 Carrot en Soloman zijn plek perfect op met een breed aanbod aan tracks: van drum ’n bass classics tot enkele tracks van hun voorgaande EP’s. Ze weten er voor te zorgen dat de Danger Zone tot drie uur de place to be is waardoor wij besluiten om in het overvolle rookhok figuurlijk op adem te komen.


Time flies when…
Als de klok eenmaal vier uur heeft geslagen gaat de tijd gigantisch snel. Gridlok laat heel Rotterdam en omgeving een uur lang op zijn grondvesten schudden met een zeer diverse dubstep/drum ’n bass set, Lifecycle doet daar in de basement nog een muzikaal schepje bovenop en Limewax knalt er in de tweede area een snoeiharde drum ’n bass set doorheen. Laatstgenoemde is de enige afgevaardigde van het PRSPCT-label want Thrasher is, in tegenstelling tot vrijwel alle voorgaande edities, nergens te bekennen. Een groot gemis vinden wij dit niet want Franky Nuts maakt elke minieme muzikale misstap van de gehele nacht meer dan goed met een keiharde dubstepset. Er komt aardig wat unreleased werk van de Leidenaar voorbij, maar deze gaan hand in hand met bekender werk. Ho wacht, werd er nou een heuse sitdown georganiseerd? De Maassilo staat op klappen en wij zijn erg benieuwd waar deze man ons in 2016 nog verder mee gaat verbazen!

Nicon is de laatste headliner die ons vannacht gaat voorzien van een gezond portie spierpijn en twee doorgescheurde trommelvliezen. De man achter Subway Music doet dit zoals wij van hem gewend zijn: hard, rauw, afwisselend en met ontzettend veel passie. De tijd lijkt te vliegen, het publiek is nog steeds onverminderd energiek, maar helaas komt er ook aan deze legendarische tiende editie van Subway XL een einde. Maar shit, wat hebben wij ontzettend veel zin in de komende tien edities!

Tekst Ruben Kwakernaak
Beeld Daan van Oossanen