Geslaagde verjaardag Awakenings in Gashouder | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Geslaagde verjaardag Awakenings in Gashouder

Geslaagde verjaardag Awakenings in Gashouder

Op zaterdag 15 april 2017 waren wij in de Gashouder aanwezig op het verjaardagsfeestje ter ere van de 20e verjaardag van Awakenings. Tijdens deze derde nacht van de verjaardagsvierdaagse stonden in de Amsterdamse Gashouder een aantal respectabele mannen van het hardere werk achter de decks.
 

Imposant bolwerk
De Gashouder imponeert toch altijd wel een beetje. De wijzigingen ten opzichte van ons vorige bezoek waren minimaal, maar wat opviel was dat er een wat uitgebreider lichtplan was, met bewegende schermen en de lampen in het dak van de Gashouder waren aangevuld met bredere LED-panelen. De spaarzame keren dat het geheel in full effect te bewonderen was, zette de zaal - soms letterlijk - gelijk in vuur en vlam.

Wij kwamen binnen toen Billy Nasty net de laatste keuzes uit zijn vinylcollectie op de draaitafels legde. De in Amsterdam wonende Baron of Techno, Dave Clarke, volgde Nasty op en draaide een wat chaotische set waarin de opbouw ons niet geheel duidelijk was. Het bracht echter wel wat kleur in de avond, want Clarke wisselde wat ‘gevoeligere’ en funky klassiekers als Floorplan - Never Grow Old (Re-plant) af met stevigere techno. Door de flinke volumeverschillen in zijn set viel de spanning echter soms weg. Every dog has its day (de liefhebber zal de verwijzing naar Mills begrijpen), maar dit was niet de dag van Clarke.

Set van de avond
DJ Rush schroefde dat volume daarentegen flink op. De metertjes van de geluidsman zullen flink in het rood hebben gestaan. De in Chicago geboren Isaiah Major, zoals Rush overdag heet, knalde werkelijk door de speakers. Yes! Wat een energie legde Rush in zijn set. Spoiler alert: nek aan nek met Mills, maar wat ons betreft draaide Rush de beste set van de avond. Chris Liebing volgde Rush op, maar kon dat tempo niet bijhouden. Maar, voor een wat ander geluid was ook wel weer wat te zeggen.Onovertroffen beleving
Voor ons was het tijd om even bij te tanken en onze benen rust te gunnen op de tribune die weer trouw aan de achterkant van de zaal was opgebouwd. Vanuit hier heb je altijd een onovertroffen overzicht op de zaal en kan je alleen bedenken; ja, dit is Awakenings. De Gashouder vormde eens te meer het rauwe, industriële, maar gelikte decor van de in 1997 op deze zelfde plek begonnen legende. De voorzieningen en show zijn slechts veranderd, maar de sfeer schijnt hetzelfde gebleven te zijn. Wij spraken met ravers van het eerste uur, met technotoeristen, expats, maar ook met een jongere generatie die techno nu pas aan het ontdekken is en bij de eerste editie nog niet in hun huidige vorm bestonden. Awakenings brengt op een bijzondere manier al die groepen bij elkaar. Op deze schaal een feest geven, op deze manier, met deze kwaliteit, dat is zeldzaam en het bestaansrecht van de jarige Job.

Wat ons vanaf de tribune opviel was de professionaliteit waarmee de hele productie in elkaar is gezet. Zo werden de dj setups door middel van een rollend plateau gewisseld, zodat de dj echt centraal op het podium bleef staan en niet aan de kant geduwd werd door technici die snoertjes gaan verwisselen tegen het einde van een set. Uiteraard viel het vuurwerk op. Van de visuals, de roterende en bewegende lichtpanelen en de videomappingfuncties had wat meer gebruik gemaakt mogen worden, aangezien deze alleen bij Rush op volle toeren draaiden. Dat heeft misschien ook wel bijgedragen aan de beleving en de herinnering die ons van zijn set is bijgebleven.

Meester Mills
Na wat te hebben uitgerust en wat ontbijt te hebben gegeten, begaven we ons, met hoge verwachtingen van Jeff Mills, terug op de dansvloer. Bij Jeff Mills kan het twee kanten opgaan. Experimenteel of het wat hardere werk dat in de lijn der Awakenings-verwachtingen ligt. Het laatste was hier het geval. Mills is een echte purist en wij blijven het bewonderenswaardig vinden hoe de inmiddels 53-jarige Amerikaan uit Detroit zijn Roland TR-909 weet te besturen.Was Mills een logische afsluiter? Nee, zeker niet. Had Rush beter na Liebing kunnen draaien, wellicht wel. Was het niet wat veel van hetzelfde? Achteraf terugkijken is altijd makkelijker en de beste stuurlui staan aan wal. Als we dat niet doen, dan was Awakenings 20 Year Anniversary Night 3 gewoon een goed feest, waarbij we onze benen meerdere keren rust hebben moeten gunnen om het tot het meesterlijke slotoffensief van The Wizard vol te houden. Mills hielp ons een handje door een sterke set te draaien. Zijn track The Bells werd bij een door Awakenings uitgeschreven vraag door 16.000 stemmen uit 88 landen werd verkozen tot beste technotrack aller tijden. The Bells, 138 bpm, toonsoort A min, uitgebracht op 1 februari 1997, 4:52 minuten lang en gereleased op het label Purpose Maker is dus toevalligerwijs in hetzelfde jaar geboren als Awakenings. Een goed jaar dus. Liebing draaide The Bells - waarschijnlijk ter ere van Mills - maar wat ons betreft had hij die eer aan de grootmeester zelf moeten laten. Hij kan dat als geen ander.


Mills hypnotiseerde het publiek en verraste met soms onverwachte breaks. De laatste minuten van de nacht en inmiddels de ochtend, vlogen voorbij en voordat we het wisten stonden keken wij het ochtendgloren vol in het gezicht. Met wat samengeknepen ogen verlieten wij het Westergasterrein. Moe, maar voldaan.

Bij Awakenings weet je wat je krijgt, techno van de bovenste plank. Het is moeilijk om daar nog iets aan toe te voegen. Goed is goed. Geen tiener meer, 20 jaar en dus volwassen, maar hopelijk nog lang niet klaar. Wij wensen Awakenings een fijne verjaardag toe en nog vele jaren van sfeer, feest en succes. Wij zijn er uiteraard graag bij om dat mee te maken.

Tekst Sander Petit 
Beeld Photo-company.nl

Genre: