ADE: de GROOTSTE editie ooit! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

ADE: de GROOTSTE editie ooit!

ADE: de GROOTSTE editie ooit!

Loop die ene week in oktober door Amsterdam en je ziet overal geelzwarte vlaggen en gele blokken… You know what time it is…
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016. 

Van woensdag 19 oktober tot maandagochtend 24 oktober stond Amsterdam in het teken van Amsterdam Dance Event. Voor de 21e keer werd onze hoofdstad omgetoverd tot het dancewalhalla waar heel de scene op af komt. Partygangers hadden keuze uit 1000 events en pro’s uit de scene konden hun hart ophalen bij een van de vele conferenties waar 550 sprekers te vinden waren. Dit was de grootste editie ooit!

ADE BY DAY
ADE gaat niet alleen om het feesten. Van de 375.000 bezoekers kwam een groot deel ook om te netwerken, deals te sluiten en informatie in te winnen. ADE Pro was dé plek voor professionals uit de scene om samen te komen. The Dylan en Felix Meritis aan de Keizersgracht waren hiervoor de thuishaven en duizenden mensen werkzaam in de scene kwamen erop af. Kaartjes warden uitgewisseld en er warden flink wat nieuwe contacten gelegd. Daarnaast waren er panels waarbij veel bekende namen uit de scene aan het woord kwamen. Zo was er een interessant panel waarin de vraag beantwoord werd of het nog wel nodig is om te bestaan als muzieklabel. De vraag werd beantwoord door onder anderen Eelko van Kooten (Spinnin’ Records) en Nadine van Bodegraven (Armada Music).

ADE Next was, zoals de naam al doet vermoeden, voor de volgende generatie. Tijdens de panels en masterclasses, die plaatsvonden in Felix Meritis, werden heel veel tips gegeven aan talenten en jonge professionals. Een prachtig voorbeeld was de masterclass How To Kickstart Your Career? Hierin waren onder anderen DANNIC, Tom & Jame, Lucien Foort en een delegatie van Dancetour aanwezig. De grote hoeveelheid bruikbare tips werd door de jonge bezoekers als een spons opgezogen.

Mensen die houden van het draaien aan knoppen en andere hardware konden hun geluk niet op bij de verschillende Soundlab-locaties, zoals De Brakke Grond en het Compagnietheater. Grote merken als Pioneer DJ, Moog, Native Instruments en Ableton hadden productspecialisten rondlopen waar jij alles aan kon vragen.

Uiteraard werd er tijdens de conferences ook gedacht aan het milieu en dat gebeurde tijdens ADE Green. Hier werd onder andere besproken door DGTL waarom zij kiezen voor hard cups tijdens hun events en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Ook Mysteryland kwam aan het woord over hun samenwerking met Greenpeace en waarom zij zich inzetten voor een betere wereld. Nee, dance gaat dus niet alleen over geld maar ook over bewust bezig zijn met onze leefomgeving.

AMSTERDAM OP Z’N KOP
Een heel vet aspect aan de 2016-editie van ADE was dat er erg populaire, Amsterdamse musea bij betrokken waren. Zo creëerde Armin van Buuren een audiotour langs zijn favoriete schilderijen door het Van Gogh Museum. Deze unieke tour was mateloos populair. In de fietstunnel van het Rijksmuseum gaf dj Maceo Plex een speciaal optreden voor zo’n 2000 bezoekers. Uniek! Amsterdam Dance Event werd trouwens geopend in het Stedelijk Museum op de woensdag. ADE is dus niet alleen te vinden in donkere obscure clubs of immense eventhallen. Heel Amsterdam staat die ene week in oktober in het teken van dance.

Dat heel de hoofdstad op z’n kop stond maakte Mary Go Wild nog even duidelijk. De organisatie gaf feesten in de San Fransisco Bar aan de Zeedijk. De zogeheten Basement Raves waren een succes en op deze manier was er overdag werkelijk van alles te doen!

ADE BY NIGHT
Naast al die conferenties kon je elke ADE-dag, op elk uur, op elke minuut feesten. En dat gebeurde ook! Met ruim 2200 artiesten op meer dan 140 locaties en 1000(!) evenementen was dit de meest uitgebreide editie tot nu toe. Als bezoeker had je keuze uit kleine clubs, grote clubs, nieuwe clubs, oude clubs, evenementenlocaties en zelfs een voetbalstadion!

Een van de meest speciale evenementen was AMF. Met drie locaties, acht evenementen en maar liefst 100.000 bezoekers was dit verreweg het grootste event van ADE. De Ziggo Dome, de Heineken Music Hall en de Amsterdam ArenA waren de locaties waar je helemaal uit je pan kon gaan. Voornamelijk op edm. Tiësto, Hardwell en Axwell^Ingrosso hadden hun eigen nacht en ook SLAM had de eer om een avond te hosten. Verder stond een horde aan grote namen in de Amsterdam ArenA. Ook was er een offi ciële opening, waar de Top100 DJs-award werd uitgereikt en natuurlijk een offi cial closing, beide in de HMH.

Dat AMF het grootste event was, staat buiten kijf. Maar er was veel meer! Clubs als Shelter, AIR Amsterdam, De School, Escape, De Marktkantine en Claire hadden een bomvol programma. Ook locaties als Warehouse Elementenstraat, de Gashouder, NDSM-werf, Casco en de Mediahaven barstten uit hun voegen. Voor ieder wat wils, van techno tot house en van hardcore tot deephouse, iedereen kwam aan zijn trekken. De Melkweg was trouwens de locatie waar de meeste events werden gehouden, namelijk achttien. Verder hadden veel labels en artiesten hun eigen avond. Denk bijvoorbeeld aan Barong Family, Sunnery James & Ryan Marciano, Noisia, Fonk Recordings, Sander van Doorn, Laidback Luke en nog heel veel meer!

RICHARD ZIJLMA, DIRECTEUR VAN ADE:
“Hoewel groei in absolute aantallen geen doel op zich is, zijn we wederom gegroeid in capaciteit met een volledig uitverkochte conferentie en een enorme belangstelling voor het festival. De nieuwe onderdelen zijn over het algemeen goed bevallen, maar ook de aanwas van jongeren lijkt nog steeds gewaarborgd als je kijkt naar ADE Next waarbij jonge dj’s en producers in de dop de mogelijkheid kregen zich te presenteren aan professionals uit de industrie. Ik kijk wat dat betreft alweer uit naar 2017.”

HARD DANCE EVENT
Het is algemeen bekend dat ADE niet per se in het teken staat van de hardere stijlen, maar daar hebben b2s, Q-dance, Lose Your Mind, Platinum Agency en The Wishlist Agency op ingespeeld. Tijdens Hard Dance Event (HDE) in de Tolhuistuin stonden de hardere stijlen van dance centraal. Panels over merchandise, raw hardstyle en radio en uiteraard een vette productiemasterclass van Code Black maakten deze dag tot een doorslaand succes.

RED BULL AT NIGHT PRESENTS PLAYROOMS
Ook dit jaar was Red Bull at Night terug tijdens ADE. De onbekende locatie bleek uiteindelijk het Bungehuis. Hier werd de visie van de toekomst van de clubcultuur gepresenteerd. De line-up loog er niet om: onder anderen Black Coffee, Kenny Dope en Nachtbraker bleken uiteindelijk op de line-up te staan.

Genre: