#ADE13 Report: Omar Souleyman @ ADE | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

#ADE13 Report: Omar Souleyman @ ADE

#ADE13 Report: Omar Souleyman @ ADE

De meesten die in 2013 aan Syrië denken, zien beelden van oorlog, vluchtelingen, Assad en een politieke machtsstrijd tussen Amerika en Rusland. Alhoewel het moeilijk is om deze verdrietige gedachte weg te stoppen, is er één man die hier behoorlijk goed in is: Omar Souleyman. De uit 1966 afkomstige Syriër stond dit jaar al op Lowlands en Pitch festival, waarna ADE absoluut niet uit het lijstje mag ontbreken. Het blijkt maar weer dat deze Arabische wereldster op leeftijd maar al te goed weet hoe hij een jongere generatie moet aanspreken, want dat aanspreken, dat deed hij afgelopen zaterdag in de Melkweg uitstekend.
 

Badjassen, theedoeken en lange witte gewaden. Niet alleen op het podium, maar ook in de zaal is iedereen naar het thema van de avond gekleed. Er wordt gedanst, gelachen en gedronken terwijl het Cairo Liberation Front het publiek warm maakt. De drie jongens uit Tilburg draaien chaotisch en dansen ook zo. Allerlei attributen versieren het podium en er wordt veel interactie met het publiek gezocht. In eerste instantie zou je denken dat de jongens de spot drijven met Arabische muziek maar dat is zeker niet zo. Het trio heeft Egypte afgereisd opzoek naar Electro Chaabi muziek en brengt het naar Europa toe. Dit genre is een soort experimentele combi van Arabische volksmuziek met een heleboel punk en acid invloeden. Op een enkeling na neemt het Melkweg publiek dit niet al te serieus, maar dat is ook duidelijk de bedoeling. De feestsfeer zit er in elk geval al dik in.

Nadat de jongens het podium verlaten begint de tour-dj van Omar aan de set up: een synthesizer waar al Omar’s instrumentals al in geprogrammeerd staan en niets meer. Even later begint het eerste nummer zonder dat de artiest zelf te zien is. Maar dan, van achter de coulissen, klinkt het eerste stemgeluid van Omar Souleyman. De fans schreeuwen het uit terwijl de niet-al-te bescheiden ster tevoorschijn komt. Hij ziet er ontzettend cool uit, gekleed in een lang beige gewaad, rood-witte tulband en een grote zwarte zonnebril. Totaal niet verbaast van de reactie van het publiek loopt hij naar het randje van het podium en wandelt hij van links naar rechts. Dit blijft hij het gehele concert doen, af en toe klappend en gebarend dat het publiek nog meer naar voren moet komen.

"Hello" en "thank you" zijn de enige uitspraken die we van het concert hebben verstaan. Terwijl Omar maar een ontzettend kort optreden van zo’n 55 minuten doet is het publiek meer dan tevreden. Hij speelt zijn nieuwste hit Wenu Wenu maar heel kort, maar de rest van zijn nieuwe album, geproduceerd door Four Tet, komt langer naar voren. Ook speelt hij nog een paar oudere nummers waaronder de klapper Shift Al Mani wat "ik zag haar" betekent. Zijn meeste nummers gaan, volgens Omar zelf, over vrouwen en liefde, maar het gros van de fans in de Melkweg zal dat niet verstaan. Het gaat vooral om de show en de heerlijk overweldigende muziek die Omar Souleyman speelt waarmee hij ook de Westerse wereld op zijn kop zet. Omar Souleyman heeft aangegeven nog groter te willen worden om de Syrische muziek wereldwijd op de kaart te zetten, ik denk dat het hem met gemak gaat lukken.

Tekst Ruben Leter
Beeld Melkweg

Bekijk de video
Genre: